Wonderful Radio London

Augustus, zeezendermaand. Veertien augustus – de onontkoombare herdenkingsdag. Op 14 augustus 1967 verbood de Britse regering het uitzenden van commerciële radioprogramma’s van buiten de territoriale wateren. Tot groot verdriet van de luisteraars gingen de commerciële zeezenders bijna allemaal uit de lucht, ook ‘Wonderful’ Radio London.
Big L, zoals het station ook wel werd genoemd, hanteerde het Amerikaanse ‘Top Forty’-format, met een hitparade, een playlist, goeie diskjockeys en jingles. Die manier van radiomaken was tot dan toe onbekend bij de Europese radio, en sloeg meteen aan bij het luisterpubliek. Ook de jingles kwamen trouwens uit Amerika, voornamelijk van de productiemaatschappij PAMS uit Dallas.
De componisten van de jingles sloten vaak aan bij de muziek die op het moment populair was, zodat ze niet uit de toon vielen bij de rest van de show. In de podcast van deze dag hoor je twee voorbeelden uit het midden van de jaren 1960.
Mag ik dan nu een moment stilte ter nagedachtenis van de buitengaatse radiostations, die zoveel betekend hebben voor de ontwikkeling van de commerciële muziekradio.
Dank u.

Luister: 4’23”

The Beatles: I saw her standing there
PAMS: Sonowaltz Big Lil
Cannonball Adderley: Blue Brass Groove

Ik tipte Benno Roozen over de overeenkomst tussen Blue Brass Groove en de Sonowaltz. Hij vroeg aan Ken R. Deutsch: How did Blue Brass Groove end up as the Sonowaltz. Who brought it in?

En Ken R. antwoordde: I suppose it would be Euel Box, the writer responsible for most of that jingle package. Several of the other cuts are “borrowed” from other songs, too. Henry Mancini, a composer here in the US who wrote a lot of film scores, influenced a lot of PAMS jingles. Si Zentner, another bandleader, had a few “tribute cuts” in PAMS early series.

Tags:, , , , ,

Ja, zeg 't maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: